pon.-pt. 8 - 18      42 633 32 75   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  

Zachowawcze leczenie otyłości - diety

Zachowawcze leczenie otyłości - diety

Indywidualne programy dietetyczne są elementem terapii zachowawczej w leczeniu otyłości (nadwagi) przygotowywanej z myślą o pacjentach, którzy przy pomocy specjalistów z naszej kliniki i odrobinie samodyscypliny chcieliby pozbyć się zbędnych kilogramów

Indywidualny plan dietetyczny

W trakcie terapii pacjent uczy się jak i co jeść, oraz jak postępować aby schudnąć i świadomie kontrolować swoją wagę. Dla każdego pacjenta indywidualnie przygotowywany jest tok postępowania w leczeniu. W miarę potrzeb proponujemy pomoc dietetyka, psychologa i rehabilitanta. Nasi pacjenci mają systematycznie wykonywane badania kontrolne: hormonalne, poziomu lipidów i cukru we krwi.

Celem programu jest:

  • ocena przyzwyczajeń żywieniowych pacjenta
  • ustalenie indywidualnej diety uwzględniającej gust pacjenta
  • edukacja żywieniowa i wykształcenie właściwych nawyków żywieniowych
  • monitorowanie postępów chudnięcia i identyfikowanie błędów dietetycznych
  • modyfikacja nawyków prozdrowotnych, w tym zwiększenie aktywności fizycznej w kierunku lepszego spalania tkanki tłuszczowej

Indywidualne programy dietetyczne prowadzone w naszej klinice pozwalają pacjentom w sposób kontrolowany i naturalny wrócić do właściwej wagi ciała oraz zmienić styl życia na zdrowy, bez ingerencji w organizm.

Analiza wagi ciała i ocena stopnia nadwagi

Klasyfikacja BMI jest najczęściej stosowanym wskażnikiem wyliczania poprawności wagi ciała. W celu jego wyliczenia należy wagę ciała w kilogramch podzielić przez kwadrat wzrostu w metrach.

Klasyfikacja BMI ( kg/m2 )
20-24,9 Waga normalna
25-29,9 Nadwaga
30-34,9 Otyłość umiarkowana
35-39,9 Otyłość ciężka
40 i więcej Otyłość olbrzymia

Analiza składu ciała In Body 370

Analizator składu ciała In Body 370 firmy Biospace umożliwia jednoczesne sprawdzenie badanemu BMI, klasycznej metody diagnozy otyłości, procentowej tkanki tłuszczowej i wskaźnika talia - biodro. Sporządza indywidualny pomiar zawartości wody w organizmie, białka, substancji mineralnych, zawartość tkanki tłuszczowej, masę mięśni szkieletowych, ocenę segmentalnej szczupłej masy ciała, wykres wzrostu (wzrost, masa ciała), docelową masa ciała, podstawową przemianę materii (BMR).

Nietolerancja pokarmowa - czym się objawia?

Najczęstsza przyczyną nietolerancji pokarmowej zależnej od IgG lub IgG4 jest upośledzenie mechanizmu wchłaniania jelitowego –tzw. zespół nieszczelnego jelita, LSG, będący skutkiem:

  • Ostrych zakażeń bakteryjnych i wirusowych przewodu pokarmowego,
  • Zatruć pokarmowych o ostrym przebiegu,
  • Długotrwałej antybiotykoterapii,
  • Chemioterapii lub radioterapii onkologicznej,
  • Interwencji chirurgicznej,
  • Narażenia na długotrwały stres,
  • Wprowadzenie na własną rękę niewłaściwej diety,
  • Spożywanie produktów zawierających konserwanty.

Zatem jeśli na co dzień masz objawy ze strony układu pokarmowego: wzdęcia, mdłości, uczucie pełności, biegunki, zaparcia czy bóle brzucha i dodatkowo czujesz stałe zmęczenie, miewasz „depresję”, migrenę, dokucza Ci ból stawów i pleców lub masz kłopoty ze wzrokiem (a wszystkie testy wykluczyły inne choroby: wrzody żołądka, dwunastnicy, celiakię, choroby rozrostowe jelita czy choroby autoimmunologiczne) wykonaj test IMMUNOdiagDIETA IgG lub IMMUNOdiagDIETA IgG4.

 

IMMUNOdiagDIETA IgG4 wskazana jest zwłaszcza w przypadku długotrwałych, nieswoistych objawów (np. migreny, problemów skórnych, nawracających biegunek, zaparć, wzdęć, bólu stawów, chronicznego zmęczenia czy depresji). Ponadto GENOdiagDIETA może być pomocna tym, którzy pomimo starań nie mogą zrzucić zbędnych kilogramów. Okazać się może, że stosowana dieta wybitnie nie służy danej osobie, gdyż jej geny predysponują do magazynowania tłuszczów. Co ważne, profil genetyczny towarzyszy nam od narodzin do śmierci, sensowne jest więc jego oznaczenie już u małego dziecka.

 

Diagnostyka / badanie nietolerancji pokarmowej (Immunodiagdieta, Genodiagdieta)

Przeprowadzamy testy nietolerancji pokarmowej, w celu wskazania uczulających alergenów pokarmowych. Program testu obejmuje:

  • diagnozowanie zależnej od przeciwciał IgG lub IgG4 nietolerancji pokarmowej
  • personalizowanie diety po konsultacji wyniku z dietetykiem
  • optymalizowanie profilaktyki oraz monitorowanie dieto-terapii

Na badanie można przyjść o każdej porze dnia, gdyż do badania nie trzeba się specjalnie przygotować i nie musisz być na czczo. Niezbędne są tylko informacje o swoich schorzeniach i przeprowadzonych terapiach. U dzieci badanie można wykonywać już powyżej 12 roku życia. Wyróżniamy 3 pakiety:

1. GENOdiagDIETA - Geny metabolizmu i otyłości – obejmuje ocenę polimorfizmów genów wpływających na metabolizm węglowodanów i tłuszczów. m.in. gen FTO, FABP2, PPAR? APOE, ADRB3 Gen FTO – gen podatności na otyłość, Gen FABP2 – gen kodujący białka uczestniczące we wchłanianiu, przetwarzaniu i transportowaniu kwasów tłuszczowych, jego niekorzystny polimorfizm sprzyja podniesieniu stężenia „złego” cholesterolu LDL we krwi i magazynowanie kwasów tłuszczowych w tkankach. Gen PPAR? – koduje białka receptorowe wpływające na metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Typ polimorfizmu genu decyduje o predyspozycji do tycia. Gen APOE – koduje apoliproteinę E, uczestniczącą w metabolizmie tłuszczów. Gen ADRB3 – koduje białko receptorowe uczestniczące w przemianie tłuszczów i odpowiadające za utrzymanie temperatury ciała.

2. GENOdiagDIETA - Geny nietolerancji pokarmowych, obejmuje ocenę polimorfizmów genów wpływających na upośledzenie metabolizmu istotnych dla diety: glutenu i laktozy oraz polimorfizmów genów decydujących o wrażliwości a używki. Geny HLA-DQ2, HLA-DQ8 i/lub HLA-DRB4 – warianty genów białek głównego układu zgodności tkankowej, odpowiedzialne za predyspozycję do nietolerancji glutenu o podłożu autoimmunologicznym. Gen LPH – gen kodujący enzym laktazę, polimorfizmy mogą prowadzić do nietolerancji laktozy. Gen ALDH2, ADHIC i ADHIB – kodują enzymy odpowiedzialne za metabolizm alkoholu. Gen CYP I A2 – gen kodujący enzym-cytochrom, uczestniczący w metabolizmie m. in. Kofeiny. Określone polimorfizmy powodują różną tolerancję kofeiny (i niektórych leków i trucizn). Gen ACE_I/D – gen konwertazy angiotensyny, reguluje stężenie sodu we krwi. Jego polimorfizmy decydują o ciśnieniu tętniczym i wpływają na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

3. GENOdiagDIETA – geny metabolizmu witamin i antyoksydantów, obejmuje ocenę polimorfizmów genów wpływających na zdolność organizmu do usuwania wolnych rodników i wykorzystania witamin. Gen MTHFR – reduktazy metylenotetrahydrofolianowej uczestniczącej w przemianach witamin: kwasu foliowego i ryboflawiny. Polimorfizmy tego genu mogą prowadzić do wzrostu stężenia homocysteiny we krwi, wiążącego się z ryzykiem chorób zakrzepowych i nawracających poronień. Gen SOD 2 – gen mitochondrialnej dysmutazy nadtlenkowej. Polimorfizmy tego genu upośledzają mechanizmy usuwania wolnych rodników, wiążą się z przedwczesnym starzeniem. Gen GST MI i TI – S-transferazy MuI glutationu i S-transferazy glutationu theta; polimorfizmy genu upośledzają mechanizmy ochrony przed karcinogenami i toksynami, wiążą się z przedwczesnym starzeniem. Gen receptora VDR – poszczególne warianty polimorfizmów VDR mają wpływ na efekty działania witaminy D w organizmie. Gen GSTPI – S-transferazy glutationu: polimorfizmy w tym genie warunkują różną odpowiedź organizmu na suplementację witaminy E. PEŁNY PROFIL DLA DIETY SPERSONALIZOWANEJ OBEJMUJE PANELE 1 + 2 + 3.

Ilość alergenów w poszczególnych paletach

Wybierz panel testów zawierający 28, 44, 88 lub 280 najczęściej spotykanychalergenów pokarmowych

ImmunoDiagDieta 28 IgG / 28 IgG 44 IgG / 44 IgG 88 IgG / 88 IgG 280 IgG / 280 IgG
Produkty mleczne 2 1 6 23
Jaja 2 1 1 3
Mięso 4 5 5 16
Owoce 1 9 16 41
Warzywa 5 6 16 38
Zboża glutenowe 4 2 4 8
Warzywa strączkowe 1 1 5 9
Zboża bezglutenowe 2 2 4 10
Orzechy i nasiona 3 5 6 19
Kawa, herbata, napary - 1 1 8
Ryby 3 3 6 26
Owoce morza - 2 1 13
Grzyby - - 1 5



PULSMED - Leczenie Otyłości - Bariatria
Klinika Leczenia Otyłości i Chorób Metabolicznych
ul. P.O.W. 26
Tel.: 426 630 210
Łódź